Puteți crede că puteți folosi tutunul fără a deveni dependent. Dar adevărul este că majoritatea adolescenților care folosesc tutunul vor fi încurcați. Trei din patru adolescenți care fumează țigări în liceu vor mai fuma ca şi adulți.

Ce este nicotina?

Nicotina este substanța chimică găsită în produsele din tutun care este responsabilă de dependență. Atunci când utilizați tutunul, nicotina se absoarbe rapid în corpul dumneavoastră și se duce direct la creier. Nicotina activează zonele creierului care vă fac să vă simțiți mulțumiți și fericiți. Fie că fumați, vaporizaţi sau mestecaţi, nicotina pe care o introduceți în corpul dvs. este periculos de dependență și poate fi dăunătoare pentru creierul în curs de dezvoltare.
Cum arată dependenţa de nicotină?

Dependența de nicotină poate să pară diferit de la persoană la persoană. Chiar dacă folosiți tutun o singură dată, puteți fi dependent și puteți avea o perioadă dificilă de renunțare.

  • Pofte, sau sentimentul ca ai nevoie de tutun.
  • Aveţi nevoie de a obține tutun.
  • Senzație de anxietate sau iritabil dacă doriți să utilizați tutun, dar nu puteți.
  • Continuați să utilizați tutun pentru că vă este greu să vă opriți.

Când sunteți dependent de nicotină, puteți simți simptomele de întrerupere a consumului de nicotină după ce nu mai utilizați tutunul. Pofta de țigări, senzația de trist sau iritabilitate sau lipsa de somn sunt câteva simptome comune ale retragerii. Aceste simptome sunt, de obicei, mai puternice în prima săptămână după renunțare, dar sunt doar temporare.

De ce este nicotina periculoasă?

Nicotina poate duce la dependență, ceea ce vă pune în pericol să deveniți un fumător pe tot parcursul vieții și vă expune la numeroasele substanțe chimice nocive din tutun. Aceste substanțe chimice provoacă cancer și afectează aproape fiecare organ din corpul vostru. Adolescentii sunt deosebit de sensibili la efectele de dependenta ale nicotinei, deoarece creierul lor este inca in curs de dezvoltare si acest lucru face mai usor sa te obisnuiesti. Utilizarea de nicotină la vârste fragede, poate, de asemenea, reprograma creierul dvs. pentru a deveni mai ușor dependenți de alte medicamente.

Nicotina poate avea alte efecte pe termen lung asupra dezvoltării creierului dvs., ceea ce face mai dificilă concentrarea, învățarea și controlul impulsurilor dumneavoastră.