Frecventa fumatului in randul copiilor creste odata cu varsta

Aproape 8% dintre copiii din mediul rural cuprinsi in studiu au declarat ca au fumat, peste jumatate dintre acestia (56%) au fumat prima data in jurul varstei de 12 ani, incidenta fumatului fiind mai mare in randul baietilor (12%) decat la fete (5%), potrivit raportului „Bunastarea copilului in mediul rural“, lansat de World Vision Romania in 2018, care a analizat incidenta comportamentelor de risc pentru sanatate (fumatul, consumul de alcool) in randul tinerilor.

Frecventa fumatului in randul copiilor creste odata cu varsta. Astfel, daca in randul persoanelor de pana la 14 ani doar 5% au declarat ca au fumat zilnic in ultima saptamana, in cazul celor de peste 14 ani ponderea urca la 26%. Dintre copiii care au declarat ca au fumat, 22% fumeaza in fiecare zi, 18% cel putin o data pe saptamana, 20% mai putin de o data pe saptamana, iar 40% nu au fumat deloc in ultima luna. Procentul celor care au declarat ca au fumat in fiecare zi a crescut cu 5% in ultimii ani, de la 17% in 2014 si 2016 la 22% in 2018.

In Romania, fumatul s-a mentinut in 2017 pe pozitia a treia in randul factorilor de risc de deces si dizabilitate, dupa hipertensiunea arteriala si alimentatia necorespunzatoare, conform Institutului pentru Masurarea si Evaluarea Sanatatii (IHME) de la Universitatea Washington din Seattle.
Initiativei 2035 - Prima Generatie Fara Tutun a Romaniei

Intr-o scrisoare deschisa adresata Parlamentului si Guvernului Romaniei, ONG-urile care face parte din Initiativei 2035 - Prima Generatie Fara Tutun a Romaniei semnatare solicita:

  • Adoptarea de urgenta a modificarilor legislative care sa indeparteze orice surse de publicitate si promovare, directa si indirecta, pentru produsele din tutun.
  • Modificarea si completarea urgenta a legislatiei din domeniul reducerii consumului de tutun in ceea ce priveste utilizarea produselor din tutun, nicotina sau tigari electronice in spatiile publice inchise.
  • Adoptarea de politici fiscale uniforme pentru toate produsele din tutun, pentru a rezolva problema vidului legislativ care permite taxarea la niveluri inferioare a produselor noi aparute pe piata.
  • Directionarea taxelor suplimentare aferente productiei si comercializarii produselor din tutun catre campanii educationale la nivel national adresate prioritar grupei de varsta de debut a consumului de tutun (13-15 ani), precum si pentru sprijinirea renuntarii la fumat.

World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului.